Breadcrumbs

Povijest ženskog orgazma

Povijest ženskog orgazma

Dr Adam Kay

S obzirom da je ova tema nekako izostala s popisa uobičajenih predmeta, mislili smo da bi bila dobra ideja da vas sve provedemo kroz povijest ženskog orgazma.

Srednji vijek

Nije čudo da danas puno više pažnje poklanjamo ženskom orgazmu i uživanju u seksu nego smo poklanjali prije stotinu godina. Ali ako se vratimo skroz do srednjeg vijeka, pritisak povezan sa ženskim orgazmom bio je mnogo veći nego u viktorijansko doba. To je bilo zbog (potpuno netočnog) vjerovanja da žena mora postići orgazam da bi zatrudnjela - što je, naravno, muževe itekako učinilo željnim da svojoj ženi poklone orgazam.

Bilo je tu, nažalost, i jako turobnih nuspojava. Recimo, proglašeno je zakonom da ako žena postane trudna kao rezultat silovanja, sigurno nije bila silovana jer je uspjela postići orgazam. To vjerovanje održalo se još niz godina. Primjerice, 1814. u knjizi Samuela Farra "Elements of Medical Jurisprudence" (Elementi medicinskog prava) pisalo je: "Bez užitka trudnoća nije moguća."

Viktorijanci

Viktorijanski liječnik Pierre Briquet tvrdio je da četvrtina svih žena boluje od histerije, čiji simptomi su bili seksualna želja i "prekomjerna lubrikacija vagine". Seksualno potisnuti viktorijanci pretvorili su normalnu žensku seksualnost u medicinski pojam, odnosno boljku. Uobičajeni tretman za ovaj "problem" bila je masaža pelvisa, odnosno u principu uporaba primitivnih vibratora koji bi "liječili histeriju" dovođenjem žena do orgazma. Nažalost, ti rani vibratori bili su užasni i sve samo ne privlačni. Npr., "Manipulator" iz 1891. bio je pokretan parom i tako glasan da se govor blizu njega nije čuo.

Jedna pozitivna stvar iz tog regresivnog razdoblja je da je vibrator poznat i preselio se iz liječničkih ordinacija na police u trgovinama. Štoviše, vibrator je bio četvrti uređaj kojeg su priključili na struju (nakon fena, čajnika i tostera). Ti vibratori sjajno su prodavani, ali nikada nisu bili reklamirani za svoju istinsku namjenu: opisivali su se kao "masažeri" ili "stimulatori za protok krvi"

20. stoljeće

Čekali smo do 1940-ih za početak istinskog razgovora o ženskoj seksualnosti. Kinsey Reports (Kinseyeva izvješća) bili su bestseleri, a radilo se o legendarnim istraživanjima Alfreda Kinseya u kojima su se utvrdile mnoge do tada nepoznate stvari, primjerice da skoro 50 % žena doživi svoj prvi orgazam masturbacijom. Konačno se o ovoj temi počelo otvoreno razgovarati. Ipak, tek je 1952. godine Američko psihijatarsko udruženje ukinulo prije korištenu dijagnozu "histerije", nakon konačnog proširenog razumijevanja da su prije navedeni "simptomi" zapravo normalni i zdravi.

1957. je započeto prvo medicinsko istraživanje orgazama – u to doba društvene barijere konačno su dovoljno pale da bi se ovo moglo smatrati prihvatljivim poljem za znanstveno istraživanje. Masters i Johnson tada su proveli prva istraživanja na polju ženskog orgazma i utrli put svemu što danas o tome znamo.

Treći val feminizma u ranim 1990-ima razbio je većinu preostalih tabua na polju ženskog uživanja i to je postala poznata tema u knjigama, filmovima, TV serijama i kazališnim predstavama. Dobar primjer za to je poznata predstava iz 1996. The Vagina Monologues (Vaginini monolozi).

Danas

Ženski orgazam je i dalje mnogo manje istican od muškog, što je rezultat i dalje ležernog seksističkog društva. Kako bi oba orgazma dobila jednakovrijedno mjesto u javnoj svijesti, potrebno je da muškarci i žene razgovaraju o toj temi otvoreno i bez srama. Napokon, ženski orgazam (kao i muški) star je koliko i civilizacija- što je prirodnije od toga?

Dr Adam Kay

Adam Kay svoj je doktorat dobio 2004. godine i radio isključivo na polju primaljstva, ženskog zdravlja i seksualnog zdravlja. Autor je medicinskog bestselera "Rapid Obstetrics and Gynaecology" (Nabrzaka o primaljstvu i ginekologiji) i piše o raznim zdravstvenim temama za Cosmopolitan UK. Također je jedan od najtraženijih urednika tekstova za TV komedije.