Breadcrumbs

Užici su podložni promjenama

UŽICI SU PODLOŽNI PROMJENAMA

Kako funkcionira žensko tijelo i što ga napaljuje mijenja se kroz život... a ponekad čak i iz tjedna u tjedan. Stručnjakinja za pitanja vezana uz seks, Alix Fox, objašnjava:

Ti nisi kip. Nisi napravljena od kamena. Tvoje tijelo je krasna, fascinantna, komplicirana živa stvar koja se s vremenom mijenja, raste i razvija. Milijuni faktora utječu na to kako se tijelo osjeća i ponaša.

Prema tome, ima smisla i da nije nepromjenjivo ono što će te uzbuditi. Ono što ti odgovara u krevetu ili što te može dovesti do orgazma može  promijeniti tvoj život,  već od danas do sutra.

Zato je važno nastaviti s eksperimentiranjem, isprobavati nove stvari, raditi na samosvijesti, promatrati učenje o svom tijelu i svojoj seksualnosti kao jedno trajno putovanje otkrića.

Evo nekih stvari koje mogu utjecati na seksualnu raspoloženost žena; ovo saznanje ženama može biti korisno jer svaka zasebno može razmišljati o načinima na koje te stvari djeluju na nju.

Menstrualni ciklus

Nekoliko istraživanja upućuje na to da se ženski seksualni nagon često pojača za vrijeme ovulacije, kada su razine hormona estrogena najviše. Prema tome, moguće je da se osjećaš "najnapaljenije" na sredini ciklusa, između dvije menstruacije. Neke žene lakše dožive orgazam u to vrijeme, ili kažu da su im orgazmi tada jači. Možda bi bila dobra ideja da ono što primijetiš da se događa u tvom tijelu svaki dan zapisuješ u osobni dnevnik, kako bi mogla najbolje razumjeti i iskoristiti te signale.

Nakon ovulacije razine estrogena počinju padati. Estrogen je prava radilica u tijelu, a između ostalog pomaže u održavanju vaginalnog tkiva mokrim, pa kako razina estrogena opada možeš uočiti kako imaš manje prirodnih izlučina i vagina se čini više suha. Nekoliko kapljica lubrikanta kao što je Durex Play Feel može pomoći u navlaživanju tvojih intimnih dijelova, pa osjet u njima za vrijeme seksa ili samozadovoljavanja može biti puno ugodniji.

Kada si blizu menstruacije, PMS će te često zablokirati u seksi mislima i radnjama. Ali, neke žene zapravo osjete da im u te dane genitalije i prostor pelvisa malo nateknu i postanu osjetljiviji pa to pogoduje osjećaju da stvari mogu biti krasne i slasne sa svakim dodirom.

Za vrijeme same menstruacije, orgazam može ublažiti grčeve. Kada doživiš orgazam, tijelo počinje proizvoditi dvije kemikalije od koji se dobro osjećaš: endorfine oksitocin i dopamin, koji su inače prirodni analgetici. Maternica se za vrijeme orgazma steže i opušta, što može dovesti do jačeg kolanja krvi i izbaciti unutarnji sloj maternice prema van i time potencijalno skratiti menstruaciju. Divno!

Durex kondomi pomažu da seksualna igra za vrijeme menstruacije bude manje neuredna i sigurnija. Naime, rizik od infekcije u to doba je veći, jer je grlić maternice otvoreniji - pa svakako drži kutijicu kraj kreveta. A jesi li znala da kondomom možeš prekriti i seksualne igračke, a ne samo penise? Ne samo da igračke možeš lakše obrisati i urediti nakon zabave, već ti neke varijacije kondoma, recimo Durex Intense Orgasmic, vibratoru mogu ponuditi "bonuse" - oni su rebrasti, točkasti i sadrže stimulacijski gel - za mješavinu bockanja, grijanja i hlađenja. Prema tome, samo stavi jednog na vibrator i spremi se za iskustvo osjetila koje nikad nećeš zaboraviti!

Stres

Tjeskoba te može natjerati da se osjećaš kao da se samo želiš sakriti ispod dekice u krevetu, a ne da je iskoristiš za neke luđe radnje.

Kada je čovjek zabrinut i napet, živčani sustav oslobađa hormone stresa kao što su adrenalin i kortizol. Oni su tu kako bi pripremili tijelo na borbu protiv onoga što te muči. To je, dakle, zaštitni mehanizam, ali u modernom svijetu nije uvijek od pomoći u onoj mjeri (ili na onaj način) u kojoj bi mi to htjeli. Naime, ti hormoni namjerno blokiraju proizvodnju seksualnih hormona, jer tijelo u tom trenutku misli da ima važnijeg posla od seksa - i tvoj libido pada. Mogu ti se umiješati i u metabolizam, odnosno može ti se početi spavati ili možeš početi osjećati slabost.

Osim kemijskih učinaka, stres može biti i izvor rastresenosti, odnosno otežati ti koncentraciju i ne dopustiti dovoljno opuštenosti za uživanje u vođenju ljubavi. Mentalni stres može potaknuti i fizički - stegnuti mišiće, čime penetracija može postati bolna - i time još više povisiti stres.

S druge strane, ako uspiješ u ugodnom seksualnom doživljaju, to može pomoći u smanjenju stresa, odnosno osloboditi endorfine koji će ti podići raspoloženje. Prije seksa probaj sa svojim partnerom otići u šetnju, pogledati nešto što će vas nasmijati, probajte jedno drugog izmasirati ili se opustiti u kadi - bilo što za smanjenje stresa i veću opuštenost.

Nakon tridesete

Jeste li znali da kada se uđe u ovo životno doba, klitorisne orgazme možete postizati lakše? Oko 30. godine počinje padati tjelesna proizvodnja estrogena, što ima različite posljedice, no jedna od njih je da stijenke vagine postanu malo tanje. To može malo više izložiti poznatu g-točku, učiniti je osjetljivijom i jednostavnijom za stimuliranje. Prema tome, tko kaže da starenje nije dobro!

Trudnoća

Ako liječnik kaže da se slobodno možete seksati za vrijeme trudnoće - nema problema! Iskustva žena sa svojim tijelima u doba trudnoće dramatično se razlikuju: iako su jutarnja mučnina i bolovi u leđima svima dobro poznati, mnoge trudnice kunu se da im je seksualni nagon porastao do neba zahvaljujući velikim naletima hormona, dok razvoj većih, osjetljivijih dojki i povećani dotok krvi u genitalije također može pojačati senzualnost osjećaja i dodira.

Nakon rođenja djeteta

Novim mamama se ne preporučaju seksualni odnosi najmanje šest tjedana nakon poroda, no stvarno vrijeme ozdravljenja razlikuje se od žene do žene i ovisi o tome koliko je naporan bio porođaj te je li bio vaginalan ili se radilo o carskom rezu. Brige o tome "hoće li me seks sada više boljeti" i "izgledam li drugačije tamo dolje" su normalne. Pokušaj se prije ponovnog seksa s partnerom sama pregledati i uvjeriti se da je sve na svom mjestu. Isto tako, podsjeti se da "različito" nikako ne znači "lošije". Kegelove vježbe mogu pojačati napregnute vaginalne mišiće, a lubrikanti (proizvodi kao što je Durex Play Aloe Vera) u to doba su prilično nužni, posebno ako dojite jer se time spuštaju razine estrogena, a i djeluju protiv pojačane suhoće (koja može biti nuspojava).

A zapamtite i ovo: najbolja lubrikacija je - komunikacija! Muškarci se također mogu bojati seksa nakon poroda, jer ne žele povrijediti svoje partnerice. Natukni mu neke smjernice o tome što ti u tim trenucima odgovara - opusti njega pa će i on tebe.

Menopauza

Društveni tabui znače da je veća šansa da ćemo slušati negativna šaputanja o valovima vrućine ("valunzima“), nedostatku sna i promjenama raspoloženja u menopauzi. Rijetko je čuti da ljudi razgovaraju o pozitivnim seksualnim promjenama u tom dobu života.

Činjenica je da redovan seks može biti itekako pozitivno oružje u borbi protiv zdravstvenih izazova u menopauzi, jer se time pojačava dotok krvi u genitalije, jačaju se mišići donjeg dijela pelvisa i održava se elastičnost vaginalnog tkiva.

Padu prirodne elastičnosti i vlazi vagine može se suprotstaviti hormonalna terapija ili proizvodi za vlaženje vagine s dugotrajnim učinkom. Jasno, tu je i očiti plus što se ne moraš brinuti o menstruacijama! Jedino se sjeti da ako imaš novog partnera, neka koristi kondome, recimo Durex Invisible Extra Lubricated, osim ako ste se oboje već testirali za spolne bolesti, bez obzira što trudnoća više nije opcija.

Lijekovi

Razni lijekovi svojim nuspojavama mogu utjecati na seksualni nagon. Primjerice, neki antihistaminici mogu u većoj mjeri osušiti vaginu. Neki antidepresivi mogu otežati postizanje orgazma. Neka kontracepcijska sredstva na bazi hormona mogu (ironično ali istinito) smanjiti libido, odnosno natjerati te da se ne osjećaš poželjno. Ako imaš bilo kakvih pitanja o tome kako određeni lijekovi mogu utjecati na "život i živost" u krevetu, svakako porazgovaraj sa svojim liječnikom.

Alix Fox

Alix Fox je nagrađivana novinarka, spikerica i stručnjakinja na polju spolnog odgoja. Ona je lice Guardianovog proslavljenog podcasta o seksu Close Encounters, odgovara na pitanja u emisiji The Modern Mann i Durexova je stručnjakinja za seks i odnose. Alixa piše za Marie Claire, Glamour, Cosmo, LOOK, Time Out, Vogue, The Independent i druga izdaja, a česta je suradnica dobrotvorne organizacije za seksualno zdravlje Brook. Ona potpuno vjeruje u otvoreni razgovor o seksu i smatra da bi svi trebali imati pristup pouzdanim informacijama koje bi im mogle pomoći da se razviju u slobodna, zdrava, sretna seksualna bića.