Breadcrumbs

Upoznati sebe…

UPOZNAVANJE SAME SEBE…

Smjernice za zadovoljavanje, istraživanje i upoznavanje same sebe, od stručnjakinje za seks Alix Fox

Znaš koja je tajna sjajnog seksa, i to za svaku ženu?
Poznavanje same sebe.

Poznavati vlastito tijelo i biti njegov saveznik. Naučiti kakve dodire ti je najljepše osjetiti na kojem dijelu tijela i koji dodiri su ti najdraži. Postati svoj NPVT – Najbolji prijatelj vlastitog tijela.

Sve žene su različite. Masturbacija i upoznavanje same sebe nužni su za tvoje otkrivanje osobnih seksualnih preferenci - što te napaljuje, a što isključuje. Kada shvatiš kako možeš uživati sama za sebe, jednostavnije će ti biti imati iznimno zadovoljavajuće, vruće seksualne odnose s partnerom. 

Bez obzira koliko nam je važno samozadovoljavanje, većinu od nas nikada nisu naučili kako da istražujemo vlastito tijelo. No, čak i ako si netko ko redovito masturbira i super se seksa, zdravo je pronalaziti nove načine samozadovoljavanja, pogotovo s obzirom da se naša tijela s vremenom mijenjaju. Evo nekih prijedloga kako se otisnuti na osnovno putovanje "seksospoznaje"…

Opažaj

Uzmi ručno ogledalo i pogledaj svoje spolne organe, ili sjedni pred veliko ogledalo tako da imaš obje ruke slobodne za istraživanje. Ako treba, koristi crtež i na njemu provjeri što je što.

Mnoge žene nikad nisu vidjele krupni plan ženskih spolnih organa. Pornografske slike često su digitalno dorađene kako bi predstavljale savršenu simetriju i nisu reprezentativni uzorci ženskih "ljepota", pa je teško znati što je zapravo "normalno". Istina? Svi tipovi su normalni! Što je najbolje, svi tipovi imaju moć i potencijal pružanja izvrsnog osjećaja. A što više imaš ljubavi za samu sebe i svoje "ljubavne djeliće", to je vjerojatnije da će oni sjajno funkcionirati.

Dodirni se

Prstima iskusi kakav je osjećaj dirati različite dijelove svog tijela na različite načine, iznutra i izvana. Za većinu žena, dijagonalno maženje/trljanje klitorisa je prava stvar, no tu nema pravila - probaj pronaći ono što tebi odgovara!

Eksperimentiraj s laganim lupkanjem klitorisa, ili s pravljenjem malih kružića oko njega vrškom prsta, kombinirano s povremenim brzim potezom ili povlačenjem. Probaj lagano škakljati stidne usne vršcima prstiju, a zatim obuhvatiti cijelo područje rukom i stisnuti ga kako bi se pojačalo kolanje krvi i osjetljivost. Variraj između nježnih i čvrstih dodira. Igraj se! Ono što osjećaš da je prava stvar za tebe, jest prava stvar za tebe.

Kad jednom pronađeš pravu kombinaciju pokreta i lokacije - koja daje super osjećaj, samo tako nastavi. Puno žena treba ponavljajuće stimulacije za doživljavanje orgazma, pa kada osjetiš da ti neki dodir odgovara, ponovi ga da vidiš šta se događa ako nastaviš.

Daj si vremena

Istraživanja pokazuju da žene lakše doživljavaju orgazam kada su same nego sa svojim partnerima, no čak i tada to može trajati 20 minuta, a nije rijetkost da potraje i puno dulje.* Puno žena vjeruje da ne mogu doživjeti orgazam jednostavno zato što si nikada nisu dale pravu priliku za to.

Neka orgazam ne bude jedini cilj

Ne treba se opterećivati time da orgazam bude jedini cilj samozadovoljavanja. Uživaj u procesu samospoznaje i u svim pokretima i osjećajima koji čine da se super osjećaš. Ovo je ugodno putovanje, a ne test, prema tome, ako ne doživiš orgazam, ne brini.

Dapače, ako se previše opteretiš orgazmom - možeš ga otjerati!

Pogledajte da li je stezanje ugodno

Stiskanje mišića za vrijeme masturbacije može poboljšati osjećaj na prilično iznenađujuće načine. Pokušaj napeti pa opustiti nožne prste, zategnuti guzu ili istegnuti pa opustiti noge. Za neke je dobar osjećaj ostaviti mišiće stegnute, a za druge mijenjati napetost i opuštenost u određenom ritmu.

Mišići donjeg dijela zdjelice posebno mogu pozitivno utjecati na seksualni užitak. To su oni koje stišćeš kada želiš zaustaviti uriniranje. Pokušaj napeti iste mišiće na taj način za vrijeme masturbacije - trebala bi u vagini osjetiti određeni osjećaj zatezanja i dizanja.

Promijeni tjelesnu pozu, a ne samo način i mjesto diranja…

Mnoge žene automatski leže na leđima za vrijeme samozadovoljavanja, ali imaj na umu da onako kako promjena poze utječe na seks, tako može utjecati i na masturbaciju.

Eksperimentiraj s pozama: zauzmi pozu kao da si na partneru, ili se spusti na sve četiri. "Prebaci" se preko komada namještaja. Raširi noge, ili ih čvrsto stisni zajedno.

…i nemoj se samo dirati između nogu.

Provjeri kakav je osjećaj kad povučeš bradavice ili kosu. Probaj prstima lagano prelaziti po unutarnjoj strani bedara ili po perineumu/međici (kožici između vagine i anusa). A što kažeš na nježne dodire po vratu ili iza koljena?

Nekim ženama je fantastičan osjećaj kad stave dlan na donji dio trbuha i povuku ga prema gore, istovremeno milujući klitoris drugom rukom. To može stvoriti dodatnu  napetost i krutost u vaginalnom području.

Isprobaj lubrikant ili gel za stimulaciju

Uz lubrikante, svaki dodir nevjerojatno je gladak. Oni su prevencija za prekomjerno trljanje/nadraživanje kože za vrijeme duljih "istraživačkih misija"! To su jednostavni proizvodi, laki za korištenje, ali mogu imati veliki učinak. Dobar početni proizvod je lubrikant Durex Play Feel, jer je lagan i na bazi vode.

Drugi lubrikanti i gelovi dodaju razne osjete i posebne učinke. Durex Intense Orgasmic gel pojačava osjetljivost klitorisa, čime se dobiva prijatna kombinacija hlađenja, grijanja i bockanja, sve odjednom. Stavi par kapi na klitoris i svaki dodir postaje intenzivniji…

Može li pomoći promjena u disanju?

Neke žene su otkrile da promjena u disanju kad su blizu orgazma može značiti taj mali dodatak koji će ih dovesti do njega. Isprobaj što se događa s tvojim tijelom ako počneš dublje disati, jače disati, ili zadržati dah za vrijeme samozadovoljavanja.

Ono što se događa u glavi utječe na "donji dom"...

Tvoj mozak jedan je od najvažnijih organa u cijeloj priči o seksualnom zadovoljstvu. Ono što se događa u tvojoj glavi svakako utječe na događaje u krevetu. Što si opuštenija, samopouzdanija i uzbuđenija, to je veća šansa da će se cijela stvar pretočiti i na fizički (seksualni) osjećaj.

Probaj se udubiti u fantaziju u kojoj si totalno poželjna, neka ti svijest luta vrućim područjima kao i tvoji prsti… Za neke to može postići čitanje erotskih štiva, slušanje određene glazbe ili seksi audio-knjiga. 

S druge strane, prekidi i odvlačenje pažnje mogu u trenutku razbiti koncentraciju potrebnu za tvoju "senzualnu zonu" u glavi! Prema tome: isključi svoj mobitel. Neka sva tvoja pažnja bude koncentrirana na tebe.

*Masters, William H.; Johnson, Virginia E.; Reproductive Biology Research Foundation (SAD) (1966.). Human Sexual Response (Ljudska seksualna reakcija). Little, Brown.

Alix Fox

Alix Fox je nagrađivana novinarka, spikerica i stručnjakinja na polju spolnog odgoja. Ona je lice Guardianovog proslavljenog podcasta o seksu Close Encounters, odgovara na pitanja u emisiji The Modern Mann i Durexova je stručnjakinja za seks i odnose. Alixa piše za Marie Claire, Glamour, Cosmo, LOOK, Time Out, Vogue, The Independent i druga izdaja, a česta je suradnica dobrotvorne organizacije za seksualno zdravlje Brook. Ona potpuno vjeruje u otvoreni razgovor o seksu i smatra da bi svi trebali imati pristup pouzdanim informacijama koje bi im mogle pomoći da se razviju u slobodna, zdrava, sretna seksualna bića.