Breadcrumbs

Istraživanje orgazama

ISTRAŽIVANJE ORGAZAMA

Stručnjakinja u spolnom odgoju Alix Fox i dr. Adam Kay diskutiraju o raznim teoretski mogućim vrstama ženskog orgazma i o načinima na koje ih je moguće postići.

 

Jeste li ikada čuli za "miješani orgazam"? Ne, nema veze s miješanjem bokova!

To je samo jedan od nekoliko "stilova" orgazma u kojima bi žene mogle uživati. Svaki od njih postiže se stimulacijom određenih dijelova tijela na određeni način. Neke dame nam govore da te različite vrste orgazama  osjećaju drugačije.

"Medicina još uvijek istražuje koji su neuronski spojevi uključeni u orgazam, ali vjerujemo da određena stimulacija određenih dijelova tijela može prouzročiti slanje različitih signala mozgu," priča nam dr. Adam Kay.

"Ono što je upitno u cijeloj priči postižu li se time različiti orgazmi," on nastavlja. "Dapače, oko toga se razvilo poprilično debata."

Ono što sigurno znamo je da u istraživanju svake vrste orgazma nema nikakve opasnosti, slobodna si u pronalaženju novih načina uživanja! Što god znanost tvrdila, ako tebi nešto odgovara - to je za tebe dobro.

A sada obucimo svoje laboratorijske kute - vrijeme je za eksperimentiranje…

ISTRAŽIVANJE: KLITORALNI ORGAZMI

Što je teorija?

Klitoris je klasična "vruća točka" za dodirivanje ako tražiš orgazam. Neka istraživanja pokazuju da čak 94 % žena treba klitorisnu stimulaciju za postizanje orgazma*.

Što kaže znanost?

"Možda izgleda mali i polovina muškaraca ne zna točno gdje se nalazi, ali klitoris je nužan za ženski seksualni užitak. On ima preko 8.000 živčanih završetaka - otprilike dvostruko više od glavića penisa," kaže dr. Kay. "Možda će vas iznenaditi da je prosječan klitoris dug oko 9 cm – iako je sve osim nekoliko milimetara sakriveno ispod površine."

Kako da provjerim odgovara li mi ovaj stil?

 • Klitoris je mjesto na kojem Durex Intense Orgasmic gel pokazuje svoju magiju! Počni s nanošenjem i laganim utrljavanjem samo 2-3 kapi na klitoris, a zatim dodaj još ako je potrebno. Trebala bi odmah osjetiti hlađenje, grijanje i bockanje - osjećaji koji još više pospješuju učinak diranja prstima, igračkama - ili njegovog tijela.
 • Treba znati da neke žene ne vole direktan kontakt s klitorisom - previše im je intenzivan, pa čak i bolan. Draže im je i ugodnije diranje klitorisne kapice.
 • Vibriranje klitorisa može dovesti do bržeg protoka krvi u genitalijama i buđenja svih onih tisuća živčanih završetaka - a time i do sjajnog orgazma. Pokušaj jednostavno držati svoj vibrator Durex Intense Delight Bullet na tom mjestu, ili ga lagano pomicati, ili neka on nosi prsten za penis Durex Intense Vibrations, tako da pritisne klitoris kada je tvoj partner u tebi.

ISTRAŽIVANJE: ORGAZMI G-TOČKE

Koja je teorija?

G-točka bi se trebala nalaziti 2,5 - 5 cm unutar vagine, na prednjoj stjenki (prema pupku, ne prema kičmi). Neke žene kažu da na tom mjestu imaju komad tkiva veličine čepa za bocu, a koje tkivo je grublje ili napuhanije od tkiva koje ga okružuje - posebno u trenucima napaljenosti.

Igranje s ovom zonom je, kažu, prekrasno, a neke žene jamče da to može dovesti do orgazma. Neke žene čak kažu da stimulacija G-točke može zazvati "žensku ejakulaciju", odnosno nagli gejzir tekućine iz vagine.

Neki seksolozi smatraju da stimuliranjem ove točke zapravo stimuliramo unutarnji dio klitorisa, kako je gore naveo dr. Kay.

Što kaže znanost?

Dr. Kay tvrdi: "Ako ne možete naći svoju G-točku, nema veze, jer možda i ne postoji: postoji više istraživanja koja su zaključila da to nije stvarna anatomska struktura na tijelu. Nitko ne poriče da to područje vagine može biti vrlo osjetljivo za neke žene, ali svi ljudi su iznutra različiti i drugačije osjećaju podražaje. Prema tome - uživajte u svemu što osjećate da je za vas dobro, bez previše razmišljanja o tome što se smatra normalnim."

Za žensku ejakulaciju kaže: "Liječnici se ne slažu o tome što je ta tekućina koja izađe ako one svrše na taj način: neki smatraju da je tekućina koju proizvode tzv. Skeneove žlijezde, dok drugi misle da je samo urin. Treći tvrde da je to mješavina tekućina iz prve dvije teorije."

Mi kažemo ovako: zar je to uopće važno ako se od toga super osjećaš?

Kako da provjerim odgovara li mi ovaj stil?

 • G-točku teško možeš dohvatiti sama. Probaj koristiti dugački vibrator, na primjer Durex Intense Pure Fantasy, ili zatraži od partnera da svojim prstima prelazi po tom području kružnim kretnjama ili trljanjem.
 • U seksu pozicija muškarca s leđa (a ti na sve četiri) može biti dobra za ciljanje G-točke, posebno ako žena drži svoju glavu i stražnjicu gore, ali trbuh gurne nadolje.
 • Guranje svog "venerinog brežuljka", tj. kružnog područja gdje počinje rast stigne dlake, prema dolje može pomoći u pritiskanju g-točke s vanjske strane, dok je unutra penis ili vibrator.

ISTRAŽIVANJE: MJEŠOVITI ORGAZMI

Koja je teorija?

Mješoviti orgazam može biti rezultat istovremene stimulacije klitorisa i G-točke. U ovom slučaju, više je - stvarno više!

Što kaže znanost?

To je i mješavina stvari s kojima nas je dr. Kay već upoznao. Teorija je da za zaista zemljotresni orgazam treba stimulirati što više živčanih završetaka.

Kako da provjerim odgovara li mi ovaj stil?

 • "Zeko" vibratori napravljeni su za mješavinu vanjske i unutarnje stimulacije - isprobaj ga ako misliš da bi to kod tebe moglo funkcionirati!
 • Za vrijeme seksa s partnerom, probaj biti na vrhu, tako da on od ispod ima potpuni pristup tvom klitorisu. Na taj način te može dražiti prstima ili vibratorom, a ti se možeš nagnuti prema natrag i usmjeriti njegov penis prema prednjoj stjenki svoje vagine.

ISTRAŽIVANJE: VIŠESTRUKI ORGAZMI

Koja je teorija?

Budimo iskreni: ako jedva doživiš jedan orgazam - ili nijedan, porazno je slušati žene koje postižu nekoliko zaredom. To nije nešto što se može postići odmah, tako da ne moraš biti snuždena ako ti taj "domino" orgazama ne polazi za rukom.

No, nemoj posustati: 100 % jamčimo da je moguće da žena doživi više orgazama zaredom – to im je jedna od bioloških prednosti nad muškarcima.

Što kaže znanost?

"Ako muškarci traže krivca za nemogućnost svojih višestrukih orgazama, to je evolucija," objašnjava dr. Kay. "Nakon muške ejakulacije, potrebno je neko vrijeme kako bi se stvorila nova sperma, pa muško tijelo počinje proizvoditi hormon prolaktin, koji na neko vrijeme "zaključa" mogućnost da ponovno svrše. Time oni neće "pucati ćorke" i brojčano stanjiti ljudsku rasu! Žene proizvode mnogo manje prolaktina, pa je razdoblje koje je njima potrebno između orgazama potpuno neznatno."

Kako da provjerim odgovara li mi ovaj stil?

 • Ako se spremaš na dugotrajno samozadovoljavanje ili seks, drži lubrikant pri ruci! Lubrikanti na bazi vode, npr. Durex Play Feel odgovaraju svim tipovima kože.
 • Kegelove vježbe mogu staviti višestruke orgazme na jelovnik, ali većina žena se slaže da je ključ višestrukih orgazama - pristup. Nakon prvog orgazma žene ne bi trebale odustati, odnosno mentalno se opustiti i udaljiti kao da je igra gotova, već i dalje održati onaj slatki osjećaj očekivanja. Neka osjećaj potraje!
 • Jasno, obično će tvoje genitalije nakon orgazma biti vrlo osjetljive i možda nećeš htjeti da ih se odmah ponovno dira. Iskoristite to vrijeme za ljubljenje ili neka se on posveti tvojim grudima dok ne kucne vrijeme za drugu rundu

*Upitnik s pitanjima s više odgovora za 1.500 punoljetnih seksualno aktivnih muškaraca i žena u dobi između 16 i 64. Prikupila agencija za istraživanje navika potrošača Ujedinjenog Kraljevstva Ginger Comms 2016. godine.

Alix Fox

Alix Fox je nagrađivana novinarka, spikerica i stručnjakinja na polju spolnog odgoja. Ona je lice Guardianovog proslavljenog podcasta o seksu Close Encounters, odgovara na pitanja u emisiji The Modern Mann i Durexova je stručnjakinja za seks i odnose. Alixa piše za Marie Claire, Glamour, Cosmo, LOOK, Time Out, Vogue, The Independent i druga izdaja, a česta je suradnica dobrotvorne organizacije za seksualno zdravlje Brook. Ona potpuno vjeruje u otvoreni razgovor o seksu i smatra da bi svi trebali imati pristup pouzdanim informacijama koje bi im mogle pomoći da se razviju u slobodna, zdrava, sretna seksualna bića.