Breadcrumbs

Klitoris u krupnom planu

KLITORIS U KRUPNOM PLANU

Gdje je klitoris, zašto je tamo gdje je i koje su najbolje metode stimuliranja klitorisa? Stručnjakinja u spolnom odgoju Alix Fox odgovara na najčešća pitanja o ovoj "magičnoj točci"…

Gdje je klitoris, zašto je tamo gdje je i koje su najbolje metode stimuliranja klitorisa? Stručnjakinja u spolnom odgoju Alix Fox odgovara na najčešća pitanja o ovoj "magičnoj točci"…

Klitoris je nevjerojatan dio ženske anatomije koji sadrži potencijal za sjajan osjećaj!

Nažalost, mnoge godine klitoris je proveo u kutu sobe jer je društvo (krajnje nepošteno) više pažnje poklanjalo muškom orgazmu od ženskog. Medicina je tek nedavno počela dublje istraživati njegovu strukturu i značajke i pronašla neke vrlo zanimljive i iznenađujuće činjenice o tome kako je klitoris građen i kako funkcionira.

Istodobno su stvari sve jednakije između muškaraca i žena, tako smo počeli prihvaćati i seksualnu jednakost i princip #Orgazmizasve, pa je postalo prihvaćenije da žene dijele informacije o tome kakvi ih tipovi masturbacije klitorisa vode do orgazma. Danas imamo više informacija no ikada o tehnikama koje mogu dovesti do klitoralnog orgazma. Eto!

Želiš saznati više? Ovaj članak će za tebe onda biti obvezna literatura!

Što kaže znanost? Gdje se nalazi klitoris? I što on radi?

  • Kao prvo, on nije tako malen kako ste mislili.

Dio klitorisa koji se može vidjeti nalazi se između vrha labije (stidnih usana - kože od koje se sastoji vulva (stidnica) – ženine vanjske genitalije).

Klitoris izgleda kao mali mesni gumbić (službeno se zove glavić ili c-točka (eng. glans) koji se može razlikovati u veličini, ali obično je to veličina malog zrna graška. Na sebi nosi meku kožnu kapicu koja se naziva pokrovnom kožicom, a ona se može lagano maknuti i potpuno izložiti klitoris. Kod nekih žena glavić klitorisa potpuno je otvoren, a kod drugih potpuno sakriven ispod pokrovne kožice.

Sada znamo da je taj dio klitorisa zapravo vrlo malen u odnosu na cjelinu, koja seže duboko u žensko tijelo. Dvije tanke "nožice" erektilnog tkiva (crus clitoris) izlaze s obje strane glavića, a isto vrijedi za dvije deblje "lukovičaste" izrasline koje su ukopane u meso oko vagine (trijemne glavice). Za vrijeme uzbuđenjai, ove se glavice pune krvlju, zbog čega vulva može izgledati natečeno ili nabubreno, čime se povećava osjetljivost tog područja. Glavić klitorisa također može postati nabubren i tvrđi, odnosno nabreknuti se poput penisa, ali o tome ćemo više kasnije…

  • Klitoris s vremenom raste.

Kako žena postaje starija, klitoris raste. Hormoni koji se oslobode za vrijeme puberteta započnu taj postupak, a dok pubertet završi, klitoris je otprilike 1,8 puta veći nego kod rođenja. Kada žena napuni 30, otprilike je četiri puta veći, a nakon menopauze oko sedam puta veći. Ovo zvuči mnogo ozbiljnije nego što jest - naime, vidljivi dio klitorisa ionako je bio vrlo mali od samog početka

  • Klitoris je ekvivalent muškog penisa.

Klitorisi i penisi počinju svoj život kao ista mala izraslina na ljudskom embriju pod nazivom genitalna kvržica.

Ako embrij nosi Y kromosom i muškog je spola, ova izraslina razvit će se u penis. Ako embrij nosi dva X kromosoma i ženskog je spola, izraslina će se razviti u klitoris.

S obzirom da obje vrste genitalija započinju iz iste točke, među njima ima sličnosti: glavić klitorisa nalik je glaviću penisa, a pokrovna kožica kožici penisa. To objašnjava i zašto klitoris može doživjeti erekciju.

  • Njegova glavna zadaća je pružati zadovoljstvo.

Dok muškarac penis koristi za uriniranje i ejakuliranje, klitoris je tu samo da bi žena doživjela što više užitka!

Znanstvenici još debatiraju o tome bi li klitoris mogao imati još nekakvu ulogu u reprodukciji ili zdravlju, no svi profesionalci  na polju medicine slažu se da mu je primarna zadaća ženska uživancija.

Kako da dođem do tih krasnih osjećaja? Kako masturbirati klitoris?

Kako ni jedna osoba nije potpuno ista kao druga osoba, takvi su i klitorisi, pa jedna vrsta dodira može očarati jednu ženu, a oneraspoložiti drugu. Tsunami jedne može biti mirno more druge.

Usprkos tome, po mišljenju mnogih žena sljedeće tri tehnike funkcioniraju, pa ih iskušaj sama ili s partnerom. Isprobaj sve tri i vidi koja ti najbolje odgovara

  • Sat na klitorisu

Zamisli da ti je na klitorisu sat: 12 sati je upereno prema gore - prema tvom pupku.  Za većinu žena, posebno osjetljiva točka je na "11 sati" ili "1 sat". Neke na tim mjestima (gdje se susreću glavić i kapica) čak osjećaju malu udubinu ili "džep".

Opetovano maženje od baze klitorisa do te točke pruža izvanredan osjećaj, posebno ako za to koristiš vrh prsta i ako počneš s vrlo laganim pritiskom... Zamisli recimo da ti je koža prekrivena finom prašinom koju ne želiš previše uznemiriti. Nakon tog početka nastavi istim tempom ili jače, kako god ti odgovara. Uskoro ćeš se vjerojatno - izgubiti u vremenu.

  • "V"

Koristeći dva prsta u obliku slova V prelazi gore-dolje po obje strane klitorisa. To bi trebalo pokrovnu kožicu pomicati sa glavića i natrag na njega - što bi trebao biti fantastičan osjećaj.

Napravi stvar još ugodnijom: dodaj nekoliko kapljica lubrikanta Durex Play Feel ili Durex Intense Orgasmic gela i izgubi se u toplo-hladno-bockajućim valovima koji ti još pojačavaju ovaj krasan doživljaj.

  • Kreni pa stani, kreni pa stani...

Dovedi se do ruba orgazma, a zatim stani. Ponovi to nekoliko puta i onda eksplodiraj od užitka. Odgađanje orgazma na ovaj način klitorisnom tkivu daje vremena da se ispuni krvlju, a da ne govorimo o tvom iščekivanju. Kad konačno svršiš, taj orgazam bi trebao biti zemljotresno-vulkanski jak.

Tko kaže da je ples po rubu opasan!

 

Alix Fox

Alix Fox je nagrađivana novinarka, spikerica i stručnjakinja na polju spolnog odgoja. Ona je lice Guardianovog proslavljenog podcasta o seksu Close Encounters, odgovara na pitanja u emisiji The Modern Mann i Durexova je stručnjakinja za seks i odnose. Alixa piše za Marie Claire, Glamour, Cosmo, LOOK, Time Out, Vogue, The Independent i druga izdaja, a česta je suradnica dobrotvorne organizacije za seksualno zdravlje Brook. Ona potpuno vjeruje u otvoreni razgovor o seksu i smatra da bi svi trebali imati pristup pouzdanim informacijama koje bi im mogle pomoći da se razviju u slobodna, zdrava, sretna seksualna bića.