Breadcrumbs

Zika virus i seks

Što trebate znati o zika virusu i seksu

Virus Zika se širi i postoji rizik od zaraze putem spolnog odnosa.

Virusnu infekciju virusom Zika, koju su prvobitno su prouzročili komarci, najčešće prate simptomi kao što su osip, groznica, bol u zglobovima i konjunktivitis u trajanju od nekoliko dana do jednog tjedna - ali možda nećete ni znati da ste zaraženi do 28 dana.

Virus Zika posebno je opasan po trudnice jer postoji rizik od mikrocefalije kod nerođenih beba, ozbiljne tjelesne mane kod koje se bebe rađaju sa malom glavom, a sad postoje i nova izvješća da se Zika virus može prenositi putem spolnog odnosa.

Je li infekcija Zika virusom spolno prenosiva bolest?

Smatra se da se infekciju Zika virusom uglavnom prenose komarci, ali zabilježeni su i slučajevi prenošenja putem spolnog odnosa. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Sjedinjenih Američkih Država trudnicama savjetuju apstiniranje od seksa ili korištenje kondoma ako je partner boravio u područjima sa zabilježenim slučajevima infekcije Zika virusom. U međuvremenu, istražuje se točan način prijenosa bolesti.

Hoće li me uporaba kondoma zaštiti od infekcije Zika virusom?

Smatra se da Zika virus pretežito prenose komarci tako da se su mjere prevencije uglavnom fokusirane na smanjenje populacije komaraca i zaštitu od uboda komaraca. Postoje izvješća o prijenosu zike spolnim putem i CDC savjetuje da se trudnice trebaju zaštititi apstinencijom ili uporabom kondoma ako je partner boravio u područjima zahvaćenim infekcijom Zika virusom. Kondomi od lateksa, kad se koriste dosljedno, izuzetno su učinkovita barijera za prijenos seksualno prenosivih bolesti (SPB).

 

Ne živim u zahvaćenom području, jesam li izložen/a riziku?

Prvo, jeste li vi ili vaš partner/ica putovali u zahvaćena područja? Za one koji su se upravo vratili s puta, možda nećete ni biti svjesni da ste zaraženi virusom nakon uboda komarca, jer virus može preživjeti u vama i do 28 dana bez pojave simptoma. Ako ste nedavno imali odnos sa osobom koja je putovala u zahvaćena područja, postoji rizik da ste zaraženi virusom.

Dakle, sve dok niste 100% sigurni da niste zaraženi virusom Zika, zaštitite sebe i druge. Koristite kondom i zaštitite se od uboda komaraca ako planirate na put.

Drugo, kao i kod svih seksualno prenosivih bolesti, kada ste po prvi puta s novim partnerom, možda niste u potpunosti upoznati si partnerovim seksualnim zdravstvenim stanjem. Zaštitite se kondomom od seksualno prenosivih bolesti, ne samo od Zike.

 

Za dodatne informacije o Zika virusu, posjetite web stranicu Centara za kontrolu i prevenciju bolesti www.cdc.gov ili Svjetske zdravstvene organizacije www.who.int.

Izvori:

http://www.cdc.gov/zika/disease-qa.html
Centri za kontrolu i prevenciju bolesti Zika virus Prijenos Dostupno na: http://www.cdc.gov/zika/transmission/index.html. Zadnji pristup 4. veljače 2016.