Breadcrumbs

Seks i trudnoća

Bludne činjenice i zablude.

Seks i trudnoća često se smatraju tabu temom – što je ironično, pogotovo ako se uzme u obzir kako do trudnoće obično dolazi. No nema razloga da trudnoća označi kraj seksualnog života. Evo nekih najčešćih zabluda.

  1. U trudnoći seks nije moguć. Osim ako nemate zdravstvenih problema s kojima se morate nositi, možete se seksati sve dok vam ne pukne vodenjak (pod pretpostavkom da to želite). No ipak provjerite s liječnikom ili babicom ako ste imali bilo kakvo krvarenje, ili u slučaju tjelesnog stanja zbog kojeg seks može biti riskantan - kao što je slab cerviks. Bolje spriječiti nego liječiti!

  2. Seks u trudnoći može naškoditi djetetu. U zdravoj trudnoći, seks neće nanijeti nikakvu štetu, čak ni u misionarskoj pozi. Sluzni čep koji prekriva cerviks, zajedno s mišićima maternice i vodenjakom, služi tome da štiti dijete. No neki su položaji ipak udobniji, a postoji šansa da će se zbog vaših ubrzanih otkucaja srca nakon orgazma beba micati više nego inače. Ako patite od krvarenja ili jedno od vas ima spolno prenosivu bolest, ili imate bilo kakvo zdravstveno stanje koje bi bilo uzrok zabrinutosti, prije seksa se posavjetujte s liječnikom.

  3. Seks u trudnoći je bolan. Pod pretpostavkom da je trudnoća zdrava, seks ne bi trebao boljeti. Nakon orgazma možete osjećati grčeve ili vam neki položaji mogu biti neudobni. No u tome može pomoći odabir položaja u kojima žena može kontrolirati dubinu penetracije (kao što je onaj u kojem je žena gore), kao i izbjegavanje duboke penetracije do kakve dolazi u psećem stilu.

  4. Zbog trudnoće niste zagrijani za seks. Nesigurnost zbog tijela koje se mijenja, hormonske promjene ili jutarnje mučnine (koje se ne događaju samo ujutro, usprkos njihovu nazivu), mogu vas učiniti manje zainteresiranima za seks, ali to nije pravilo - možda će seks biti bolji nego ikad jer neke žene u trudnoći postaju hiper-uzbuđene. Nekima je tijelo osjetljivije, dok je kod drugih manje osjetljivo – a kod nekih se ta dva stanja izmjenjuju. Osluškujte svoje tijelo, nemojte si stvarati pritisak i činite sve što vam se čini ispravnim. Ako vas seks ne zanima, svog partnera možete zadovoljiti rukama ili ustima kako biste održali intimnu povezanost. I ne zaboravite da je masturbacija opcija za oboje!
Nema razloga da trudnoća znači kraj seksualnog života