Breadcrumbs

Seks i invalidnost

Rušenje uobičajenih predrasuda.

Mnogo ljudi ima predrasude o seksu i invalidnosti koje su daleko od istine. Samo zato što je netko različit u tjelesnom ili duševnom smislu ne znači da je aseksualan. Svi mogu imati sasvim zadovoljavajuć seksualni život bez obzira na svoju različitost.

Evo nekih uobičajenih predrasuda.

  1. Invalidne osobe su aseksualne. Iako se u medijima invalidne osobe rijetko prikazuju kao seksualna bića, u stvarnosti svatko od nas ima jednaku sposobnost osjećati spolnu želju. Nemojte se bojati priznati svoje želje. Ako vam treba pomoć, savjetujte se sa svojim osobnim pomoćnikom ili njegovateljem.

  2. Invalidne osobe se ne mogu koristiti seksualnim igračkama. Postoje igračke koje su napravljene tako da odgovaraju osobama s raznim oblicima invalidnosti. Neke imaju veće tipke koje se jednostavnije pritišću, duže drške ili daljinske upravljače.

  3. Invalidne osobe nisu seksi. Iako je zbog osuđujućeg stava možda teško nekoga upoznati, internet je otvorio brojne mogućnosti da se povežete s drugima. Ako nekoga odbija vaša invalidnost, to govori više o njemu nego o vama - to očito nije osoba s kojom bi vrijedilo izlaziti.

  4. Invalidnost onemogućava postizanje orgazma. Iako neka stanja mogu ograničavati ejakulaciju ili postizanje vrhunca, postoji više vrsta orgazama koji se mogu doživjeti. Tantrički seks sjajan je način da istražite svoj orgazmički potencijal i može biti jednako, ako ne i više, intenzivan kao i tradicionalni pristupi. Snažni vibratori i uređaji za električnu stimulaciju (igračke koje odašilju električne impulse umjesto jednostavnih vibracija) mogu pomoći ako imate ograničene osjete.

  5. Seks ne može biti spontan ako ste invalidna osoba. Iako neke vrste invalidnosti mogu ograničiti određene spolne činove, razgovor o tome što je moguće, a što nije, samo će dovesti do zanimljivijeg seksualnog iskustva. Predigra se ne mora uvijek usredotočiti samo na tijelo - govorenje prostota i razmjena maštarija mogu biti zaista uzbudljivi. Najbolje od svega, to možete činiti i preko telefona ili interneta.

  6. Invalidne su osobe previše nevine za seks. Neki pretpostavljaju da je seks s invalidnom osobom jedan vid nasilja. U stvarnosti, osoba s mentalnim mogućnostima odrasle osobe savršeno je sposobna donositi zrele odluke. Sve dok je seks siguran, promišljen i tražen od obje strane, nema razloga za zabrinutost – osim za predrasude društva.

Svaka je invalidnost drugačija, ali postoje mreže za podršku koje mogu pomoći u rješavanju praktikalija za vaš oblik invalidnosti - čak i kad se radi o seksu. Ne ustručavajte se zatražiti pomoć ako je trebate, svatko zaslužuje priliku za uživanje u seksualnim zadovoljstvima.

Ako nekoga odbija vaša invalidnost, to govori više o njemu nego o vama.