Breadcrumbs

Ne večeras, dragi

Kako se nositi s razlikama u libidu.

Neslaganje u jačini spolne želje tj. libidu, jedan je od najuobičajenijih problema na koje nailazimo u časopisima i blogovima. Dovoljno je teško naći nekoga s kime se slažemo na emocionalnom planu i po životnom stilu. Slaganje u spolnom nagonu često je u drugom planu, ali ni to ne mora biti nerješiv problem.

Različiti su razlozi zašto ljudi žude za seksom - iskazivanje privrženosti, potvrda privlačnosti i poželjnosti, pažnja, odvraćanje pozornosti, ublažavanje stresa ili jednostavno, postizanje orgazma. Ni jedan od tih razloga nije dobar ili loš, i uistinu, u ponedjeljak možete željeti seks iz jednog razloga, a u petak iz nekog sasvim drugog. No razumijevanje zašto oboje želite seks može pomoći da lakše izađete na kraj s razlikama u libidu.

Ako vaš ljubavnik želi seks kako bi se riješio stresa, masaža može biti alternativa koja će odgovarati i vama i njemu. Ako je u pitanju orgazam, postoje mnogi načini zadovoljenja muškarca ili žene koji ne uključuju penetraciju. Ako je cilj iskazivanje privrženosti, večer provedena u maženju na kauču može zadovoljiti potrebe, a ako se radi o potvrđivanju, obaspite partnera komplimentima.

Ako vaš partner ne želi seks, lako se možete osjetiti neprivlačnima, ali vjerojatnije je problem u njemu, a ne vama. Stres, depresija, određeni lijekovi (legalni ili ilegalni) te nezdrav životni stil, samo su neki od razloga zašto netko može biti nezainteresiran za seks. Moguće je da partneru više niste privlačni, no vjerojatnije je da ga zaokupljaju vlastiti problemi. Tada je mnogo korisnije pokazati empatiju i brižnost nego nesigurnost i zahtjevnost.

Mediji muškarce predstavljaju kao one koji stalno žele seks, a žene kao one koje ga odbijaju, no u stvarnosti muškarci jednako tako imaju razdoblja kada nisu raspoloženi. Otvorena komunikacija i iskren razgovor mogu pomoći da se lakše nosimo s razlikama u libidu. U slučaju da postoje duboko ukorijenjeni problemi, može pomoći stručno savjetovanje.

Dokazano je da masturbacija povećava spolni nagon, pa ako osjećate da vaša želja slabi, a ne postoje drugi problemi koje biste trebali riješiti, jednostavno prepuštanje redovnom samozadovoljavanju može pomoći da ponovno pokrenete svoj libido.

Mnogima se dogodi da izgube zanimanje za seks kako veza napreduje, nakon što prođe početna navala požude. No mnogo je načina da vratite romantiku i začinjenost u svoju vezu. Što se prije suočite s tim problemom kada se pojavi, prije će se vaš seksualni život vratiti na staro.

Otvorena komunikacija i iskreni razgovor mogu pomoći da se lakše nosimo s razlikama u libidu.