Breadcrumbs

Možeš ponovno?

Razumijevanje orgazma.

Orgazam je način na koji nas tijelo nagrađuje za seks. No ako ste pospani, slabe kondicije, loše se hranite, pijete alkohol, pušite ili uzimate droge, možete umanjiti svoju sposobnost da doživite vrhunac. Zdravo tijelo dovest će do zdravog klimaksa!   

Orgazam vam može predstavljati problem i ako zapravo niste spremni za seks, ako vas je strah da ćete ostati u drugom stanju (pogledajte naše savjete za kontracepciju) ili zato što ste proživjeli traumatično iskustvo. Ako je to slučaj, posjetite svog liječnika opće prakse, jer vas on može uputiti stručnjaku koji će vam najbolje pomoći.

Čak i ako niste spremni doživjeti orgazam s partnerom, sasvim je moguće (i često mnogo lakše) doživjeti orgazam kada ste sami. Što bolje poznajete svoje tijelo, lakše ćete doživjeti vrhunac s partnerom.

Četiri faze orgazma

1. Uzbuđenje

Krv nadire u usnice, bradavice i intimne dijelove. Genitalije bubre i tamne te u njima osjećate trnce. Žene postaju vlažne, a muškarcima iz penisa može isteći malo sjemene tekućine. Puls i disanje se ubrzavaju i možete osjećati valove vrućine.

Ako niste dovoljni vlažni, lubrikant Durex Play može pomoći da ta faza prođe glatko, time što će svojom vlažnošću predigru učiniti ugodnijom, a tijelu dati poticaj za dalje.

2. Plato

Kod žena, gornji se dio rodnice otvara, a maternica se pomiče u pripremi da primi spermu. Krv nadire u prsa zbog čega se bradavice ukrute, a grudi natiču. Klitoris se povlači prema stidnoj kosti, a kožna "kapica" klitorisa (poput muškog prepucija) se povlači kako bi otkrila vršak. Kod muškaraca, uretralni sfinkter (rupica u sredini glavića) se steže kako bi spriječio istjecanje mokraće, mišići u korijenu penisa počinju pulsirati a testisi se stežu.   

3. Klimaks

Muškarci ejakuliraju, a ženini se vaginalni mišići spazmično stežu i opuštaju (u intervalima od 0,8 sekundi). Otkucaji srca i brzina disanja se povećavaju, a anus zahvaća spazam. Nakon orgazma, klitoris i glavić penisa mogu postati bolno osjetljivi na dodir.

4. Rezolucija

U toj se fazi tijelo opušta nakon orgazma i vraća u uobičajeno stanje. Muškarci mogu zaspati (kao i mnoge žene) ili možete osjećati jaku potrebu za maženjem.

Zdravo tijelo dovest će do zdravog klimaksa.